Nasıl Yapılır

izin Parası Hesaplama Yöntemleri Nelerdir

Başlıklar

İş Kanunu’na tabi olarak bir işyerinde çalışmakta olan her çalışan yıllık ücretli izin hakkına sahiptir. Her işçi tartışmasız olarak yasal ücretli yıllık izin hakkına sahiptir ve bu haktan vazgeçilemez. İşveren izin hakkının kullanılmasını engelleyemez. Hak edilen izin işçi tarafından ilgili dönemde kullanılır. Bu kapsamda, her çalışan işverenin de uygun göreceği zaman diliminde/dilimlerinde, en az yasal izin süresi kadar, çalışmayarak ve işyerine gelmeyerek ücretli izin kullanır. Bu izin süresine karşılık gelen ücretleri de çalışanlara çalışıyorlarken ki gibi ödenir. Bununla birlikte, bir çalışan işverenle arasındaki iş ilişkisi sona erdiğinde kullanmadığı izin hakkı mevcut ise, kullanılmayan izin süresine karşılık gelen miktarda ücret almaya yasal olarak hak kazanır. Bu yüzden izin Parası Hesaplama yöntemlerini öğrenmeniz , bu konuda mağduriyet yaşamanızı engelleyebilir.  

[wp_ad_camp_1]

Yıllık İzin Ücreti Yasal Hakkı

4857 sayılı İş Kanunu’nun 59. maddesinin birinci fıkrasına göre, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir. Bu ücrete kullanılmayan yıllık izin ücreti adı verilir.

izin Parası Hesaplama Yöntemleri ve İzin Hakları

 

izin Parası Hesaplama
izin Parası Hesaplama

 

Kullanmaya hak kazanılan fakat kullanılmayan yıllık izin gün sayısı, çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt ücreti ile çarpılarak brüt yıllık izin ücreti hesaplanır. Brüt yıllık izin ücretinden gelir vergisi, damga vergisi ve SGK kesintileri yapılarak çalışanın eline geçecek net yıllık izin ücreti elde edilir.

Gelir vergisi oranı, ilgili işçinin içinde bulunulan ayda dikkate alınması gereken gelir vergisi dilimine göre belirlenmektedir. Gelir vergisi dilimleri her yıl hükümet tarafından güncellenmekte ve resmi gazetede ilan edilmektedir. SGK primi olarak ise brüt yıllık izin ücreti üzerinden %15  kesinti yapılmaktadır. Yıllık iznin hesabında asgari geçin indirimi dikkate alınmaz.

İşçiler için yasal yıllık izin süreleri şu şekildedir:

Hizmet süresi 1 ila 5 yıl arasında olan çalışanlara (5 yıl da dahil) 14 gün;

Hizmet süresi 6 ila 14 yıl arasında olan çalışanlara 20 gün;

Hizmet süresi 15 yıl ve daha fazla olan çalışanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmelidir.

Öte yandan, 18 yaşında veya daha küçük olanlar ile, 50 yaşında veya daha büyük olanlara verilmesi gereken yıllık ücretli izin süresi en az 20 gün olarak uygulanır.  

izin Parası Hesaplama Siteleri

Eğer çalıştığınız yerle iş ilişkiniz sona erdiyse ve izin ücreti alacağınız mevcut ise, izin ücreti alacağınızı hesaplamak için aşağıdaki linklerde yer alan hesaplama motorlarını kullanabilirsiniz.

https://yillik-izin-ucreti.hesaplama.net/

http://www.maashesapla.com/yillikizinucreti.php#.WYc_o4jyiM8

http://www.smmmserdaryilmaz.com/hesaplamalarda-yenilikler/yillik-izin-ucreti-hesaplama/

Diğer izin bilgileri

İlginizi Çekebilir:
Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Alma ve Kaydetme İşlemi

 

izin Parası Hesaplama
izin Parası Hesaplama

 

Evlenen işçi için öngörülen izin süresi 3 gündür. Bu süre memurlar için 7 gündür. Bu hakkın kullanımı işçi tarafından nikah tarihinden itibaren ya da makul bir süre içinde talep edilebilir.

Eşi doğum yapan işçiye 5 gün ücretli izin verilir.

Evlat edinen işçinin 3 gün ücretli izin hakkı vardır.

İşçinin annesinin, babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde işçiye 3 gün ücretli izin verilir.

İşçinin, yüzde yetmiş oranında engelli olan yada engelli olmasa bile süregelen hastalığı olan çocuğunu tedavi ettirmesi gerekiyorsa, bu çocuğun tedavisi için işçiye yıl içerisinde farklı zamanlarda olması da mümkün olarak, 10 güne kadar ücretli izin verilir. Bunun için sadece hastalık raporu yeterlidir. Ayrıca bu izin ebeveynlerden sadece birisi tarafından kullanılabilir.

Sonraki yazımız Aile Durum bildirimi Hakkında olacaktır. Şimdiden iyi okumalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu