Pek çok kullanıcının araştırdığı içeriklerden birisi de, PC RAM MHz öğrenme konusudur. RAM hız ölçüsü genelde megahertz yani MHz cinsinden ölçülür. Bilgisayarda yer alan RAM hızını programsız ya da programlı şekilde öğrenmek aslında oldukça kolay.
Dilimize ‘rastgele erişimli hafıza’ olarak çevrilen ve akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi pek çok teknolojik bileşen için mutlaka kullanılan bir iç donanım bileşeni olarak RAM, bir elektronik ürün satın alırken en çok dikkat edilen içeriklerin başında gelir.
RAM hızı MHz cinsinden ölçülmektedir bu hız ölçüsü saniyede kaç defa belleğe erişebildiğini gösterir. RAM MHz ne kadar fazlaysa veri de o kadar hızlı gönderir ya da alınır demektir. Peki RAM MHz hızı öğrenme yöntemi nedir? Şimdi konunun ayrıntılarına birlikte bakalım:
Komut Satırı Aracılığı İle RAM MHz Değerini Öğrenme
- Bu işlemi yapabilmek için öncelikle başlata girmek ve ardından arama kısmına cmd yazarak sağa tıklanması gerekir.
- Ardından yönetici olarak çalıştır seçeneğine girilir.
- Wmic memorychip get speed, yazısı komut istemi bölümüne girilerek Enter’a tıklanır.
Yukarıdaki adımlar takip edildiğinde komut satırı aracılığı ile bilgisayarın kaç RAM olduğu öğrenilebilir. Bunun dışında farklı programlar yüklenerek de RAM düzeyini öğrenmek mümkündür. Genelde program yüklendikten sonra RAM MHz değerini öğrenebilmek için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
- Öncelikle gerekli programlar içerisinden istenilen bir program indirilir ve kurulur. Pek çok program içeriği oldukça küçük ve basit olduğu için kısa sürede indirilir ve rahatlıkla RAM MHz düzeninin ölçülmesini sağlar.
- Program kurulumunun ardından program açılır. Menüde bazı farklı içerikler arasından RAM ile ilgili bölüme girilir ve MZh hızlı kolaylıkla öğrenilebilir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, ana kartın kaç MHz RAM desteklediğini öğrenme işlemi de kolaylıkla mümkün olmaktadır.
RAM İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler
Genelde program aracılığı ile girilen tablo incelendiğinde type kısmi ile karşılaşılır. Bu bölüm kullanılan RAM tipini gösterir. DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 tarzında farklı tiplere ayrılır. Her anakart bu çeşitlerden yalnızca birini çalıştırılmaktadır.
Daha sonra çıkan ‘size’ bölümü RAM kapasitesi anlamına gelir. Karşısında channel yazan bölüm ise; kanal demektir. Dolayısıyla kaç slot kullanıldığını gösterir. Her iki slotta da RAM mevcutsa duo; yalnızca bir tanesinde RAM kullanılıyorsa single yazar.
RAM hızı yani bellek hızı, bilgisayar ve akıllı telefonların işleyicisi açısından çok önemli bir etkendir. RAM hızının ölçümü megahertz ile tanımlanır. Değeri yükseldikçe veri transferi de aynı oranda yükselir. Ürünlerde bulunan hız oranı genel olarak 1033 ile 3000 arasında değişiklik gösterir.
Özellikle ağır programların kullanıldığı bilgisayarlarda ya da oyun ağırlıklı kullanılan bilgisayarlarda RAM MHz değerinin yüksek olması önemlidir. Düşük hıza sahip RAM aracılığıyla performans kaybı oluşabilir. Dolayısı ile teknolojik bir ürün satın alırken RAM kapasitesini bilmek oldukça faydalıdır.