Banner

Pek Çok İnsanın Telefon Güvenliği Konusundaki Berbat Durumu: Ekran Kilidi Kullanmama ve Güncellemelerin Yapılmasında İhmalkar Davranma

İstihbarat örgütlerinden sızdırılan pek çok heyecan uyandıran hikayeye ve kişisel verilerin uluslararası boyutta ele geçirilmesi vak’alarına aşina olan herkesin telefon güvenliği konusunda yeterince usta olması beklenir, öyle değil mi?

[wp_ad_camp_1]

Eh belki de beklenmez.

Pew Research Center’ın geçen 2017 Mart ayında yeniden gündeme getirdiği bir rapora göre, birçok kişi telefona ekran kilidi koymak gibi mobil cihazlar için alınabilecek en basit güvenlik önlemlerinde bile ihmalkar davranıyormuş. Ey hayatın akışına kendini kaptıran insanımız, bu çok zaruri bir meseledir!

2016 bahar aylarında yapılan bu ankete göre, katılımcıların yüzde 29’u cep telefonlarına ekran kilidi dahi koymamakta.

Bu telefonunuzu korumaya almanın en basit yolu ve parmağımızı oynatma rahatlığında elde edeceğimiz önemli bir güvenlik seviyesi. Telefonunuzu tamamen kilit kullanmadan kullanmak her işe burnunu sokan anne-babalara karşı bile sizi korumasız bırakır. Unutmayın ekran kilidi olmayan cihazlar ekranda parmağını kaydırma yeteneğine sahip olan herkese açık vaziyettedir.

Ekran Kilidi Kullanmama ve Güncellemelerin Yapılmasında İhmalkar Davranma

Araştırmanın sunduğu diğer bilgilere göre, katılımcıların yüzde 40’ının ancak müsait olduğu zamanlarda cihazlarını update ettiklerine bakılırsa, telefon sahibi insanların büyük bir kesimi için cihazların güncel tutulması diğer bir güvenlik sınamasını teşkil etmekte. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 14’ü ise cihazlarının yazılımlarını hiçbir zaman güncellemediklerini itiraf etmişler. Bu duruma bakılırsa insanlar, mobil cihazlara binlerce lira harcamalarına karşın, bu cihazları düşük verimle ve güvenlik riski altında kullanmayı sorun etmiyorlar.

Akıllı telefonlarının yazılımlarını güncellemeye erinen kesime açık mesajımız şu: Mobil telefonunuz çöküyor ve telefonunuzda kullanmakta olduğunuz güncel olmayan yazılımların sebep olduğu çatlaklar nedeniyle tehlikeye attığınız kişisel bilgileriniz güncelleme işlemlerinin sebep olacağı birkaç dakikalık eziyetten çok daha can sıkıcı. Yeni bir işletim sistemi güncellemesi hazır hale getirildikten sonra güncellemeyi yapmak için biraz daha beklemek gibi bir riski alma lüksüne sahip değilsiniz, güvenliğiniz uğruna vakitlice yeni sisteme geçmek izlenecek en sağlıklı yoldur. Müsait olduğunuzda güncellemeyi yapmak üzere bu işi ertelememelisiniz, bu meseleyi öncelikli olarak kabul etmelisiniz.

Pew Research Center’ın araştırması 1040 kişi üzerinde uygulanan bir ankete dayanıyor. Buna göre, katılımcıların sadece yüzde 22’si akıllı cihazların güvenliği konusunda sorumlu davranıp, mobil telefonlarına ekran kilidi koymakta ve işletim sistemi ve uygulama güncellemelerini vakitlice yapmakta.

Kıssadan hisse: Eğer bu yazımızı güvenlik kapıları ardına kadar açık bir akıllı telefonla okumaktaysanız, lütfen mobil cihazınıza hemen bir ekran kilidi tanımlayın.          

Veri Güvenliği

Bilginin en büyük risklerinden biri paydaş sayısıdır. Önemli bir bilginin paydaş sayısı ne kadar çok ise, dağılmış olma riski veya dağılabilme riski de bir o kadar artmış demektir. Bir Türk atasözünde ifade edildiği gibi “Sırrını söyleme dostuna, Dostunun dostu vardır oda söyler dostuna”. Bilgi alanına ve önemine göre kazanmış olduğu değer o bilgiye ulaşılma istek ve arzularını da hep beraberinde getirmektedir. İnsanlar bu sebeple zaman içinde bilgiye ulaşabilmeyi hep öncelikli hedefleri halinde tutmuşlardır. Farklı farklı yollar denenmiş farklı farklı yöntemler geliştirmişlerdir. Ve halen daha farklı yollar keşfedilmektedir. Fakat bilgiye ulaşma çabası içinde olanların hepsi iyi niyetli değildir. Bilgi hırsızlığı ile size ve yakınlarınıza maddi ve/veya manevi zarar vermek isteyenler de hiç azımsanmayacak sayıdadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu