Nasıl Yapılır

M Kare Hesaplama | Metrekare Ölçme İşlemi

Başlıklar

Alan ölçüsü olan ve günlük hayatta büyük alanların ölçülmesinde karşımıza çıkan m kare hesaplama farklı yöntemlerle yapılabilir. Metre genellikle zemin veya arazi gibi iki boyutlu alanları ölçmek amacıyla kullanılır. Örneğin, bir kanepenin taban alanı metre kare birimiyle ölçülebilir, ardından salonunuzu da aynı ölçü birimiyle ölçtüğünüzde salona kanepenin sığıp sığmadığına karar verebilirsiniz.

Eğer feet ile veya metrik olmayan bir birimle ölçmeye yarayan bir cetvel veya mezuranız varsa, alan ölçmek için bu aletleri yine de kullanabilirsiniz; sonucu metrekare birimine dönüştürürsünüz. M kare hesaplama (metrekare hesaplama) işleminin detaylarına bakalım.

M Kare Hesaplama İşlemi Yöntemleri

m kare hesaplama

M kare hesaplama için kullanılabilecek farklı yöntemleri yazımızda derledik. Siz de aşağıdaki yöntemleri kullanarak metre ya da kısaca m kare hesaplama işlemi yapabilirsiniz.

Metrekare Birimi Cinsinden Alan Ölçme

  • Üzerinde metre veya santimetre birimleri yazılı bulunan cetvel şeklinde bir metre veya rulo şeklinde bir mezuro seçin. Bu ölçümü kolaylaştıracaktır. Temin edebildiğiniz ölçüm aleti üzerinde feet (ft) veya inç birimleri yazılı ise bunu yine kullanabilirsiniz. Sadece söz konusu farklı birimli ölçüm aletlerini kullandıktan sonra metre kareye dönüşüm yapmanız gerekir.  
  • Elinizdeki ölçüm aletiyle ölçmeniz gereken zemin veya alan gibi veya objenin bir kenarını bir köşesinden diğer köşesine kadar ölçün. Bulduğunuz uzunluğu santimetre (cm) veya metre (m) cinsinden olacak şekilde bir yere not edin.
    • Ölçümünü yaptığınız kenar 1 metrenin tam katı değilse, uzunluğun metre ve santimetre kısımlarını tam ve eksiksiz olarak not alın. Örneğin 3 metre 25 santimetre gibi.
  • Eğer ölçümünü yaptığınız kenarı ölçüm aletiyle tek seferde yapamıyorsanız, ölçüm işini parça parça yapın. Ölçüm aletini yere koyun ve uç kısmına belirti işareti olarak küçücük bir taş veya obje koyun. Ölçüm aletini yerden alıp, bir ucu tam küçük taş veya objenin bulunduğu yere gelecek şekilde ölçtüğünüz kenarın diğer kısmına koyun. Tüm kenarı ölçünceye kadar bu işlemi tekrar edin. Toplayarak kenarın bütününün uzunluğunu hesaplayın.
  • Şİmdi aynı ölçüm aletiyle söz konusu obje, zemin veya arazinin diğer kenarını aynı yöntemle ölçmeye başlayın.Şimdi ölçeceğiniz kenar ile biraz önce ölçtüğünüz kenarın 90 derecelik açıyla kesiştiğinden emin olun. Bu kenarın uzunluğunu bulduktan sonra bunu da ayrıca not edin.
    • Ölçtüğünüz onje bir metreden küçük olmadıkça, ölçüm yaparken en yakın santimetre’ye yuvarlama yapabilirsiniz. Örneğin ölçtüğünüz kenar 1 metre 12 santimetreyi çok az geçtiyse, bu kenarın uzunluğunu 1 metre 12 santimetre olarak not alabilirsiniz. Yani santimetreden sonraki ondalık kısımdaki milimetreyi gözardı edebilirsiniz.
  • Kenarların toplam uzunluğundaki santimetre kısmını, 1 santimetre=0.01 metre eşitliğine göre metre birimine çevirin. Yan, 2 metre 45 santimetre 2.45 metre şeklinde yazılmalı. Her iki kenarı da bu şekilde metre birimine dönüştürün.
  • Şimdi iki kenarın uzunluklarını matematiksel olarak birbiriyle çarpın. Gerekirse hesap makinesi de kullanabilirsiniz. Bu çarpımda çıkan sonuç alanını ölçmeye çalıştığınız obje, zemin veya sahanın metre kare (m2) biriminden alanını verecektir.
  • Çarpım sonucunda santimetreden sonra ondalık kesim çıktıysa, bunu en yakın santimetreye yuvarlayabilirsiniz. 25,432’yi 25,430 olarak, 25,438’i 25, 439 şeklinde yuvarlayabilirsiniz.  M Kare Hesaplama işleminiz tamamlanmış olur. 

Diğer Uzunluk Birimlerinden Dönüştürme

  • Eğer elinizdeki ölçüm aleti feet biriminden ölçenize imkan sağlıyorsa yukarıdaki kısımda anlatıldığı şekilde kenar ölçümlerini yapın. Feet biriminden not aldığınız kenar uzunluklarını çarpın. Bu sonuç ölçtüğünüz şeyin feet kare ft2  birimi cinsinden alanını gösterecektir. Bu sonucu 0.093 ile çarptığınızda feet kare cinsinden bulduğunuz alanı metre kareye dönüştürmenizi sağlayacaktır. Zira 1 feet kare=0.093 metrekare. Bu dönüşümü çok net ve kesin bir şekilde yapmak isterseniz feet kare cinsinden çıkan sonucu 0.092903 ile çarpın.
  • Eğer yard ölçü biriminden kenar ölçümleri yaptıysanız, kenar uzunluklarını çarpıp yard kare cinsinden alanı bulun. Bu sonucu, metrekareye dönüştürmek için 0.84 ile çarpın. En net ve kesin dönüşümü yapmak için dönüştürme işleminde 0.83613 sayısını kullanın.
  • Alan hesaplamasını akre ve akre kare birimi cinsinden yapmış iseniz, sonucu 4050 ile çarparak metrekareye dönüştürebilirsiniz. En net ve kesin sonucu bulmak istiyorsanız dönüştürme çarpma işlemini 4046.9 ile yapın.
  • Milkare cinsinden bir alan ölçüsünü metrekareye dönüştürmek istiyorsanız, alan ölçüsünü 2.6 ile çarparak kilometrekare cinsinden alan ölçüsünü bulmuş olursunuz. Bu işlem sonucunun sağına 6 sıfır eklediğinizde alan ölçüsünü metrekareye çevirmiş olursunuz.
  • Yukarıda bahsettiğimiz dönüştürmeleri yaparken, alan ölçülerini kendi aralarında dönüştürün. Uzunluk ölçüsünü alan ölçüsüne dönüştürürseniz yanlış sonuç elde edersiniz. Örneğin feet kare, metreye değil metrekareye dönüştürülebilir.

M kare hesaplama yöntemlerini sizlere kısaca anlatmış bulunduk. Umarız gerekli bilgilendirmeyi yapmışızdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu