Sosyal MedyaUygulamalar

2017’de Snapchat’i Kullanma Rehberi

Başlıklar

Snapchat en başından beri tam olarak anlaşılması kolay bir uygulama olmadı. Geride kalan 5 yıla, yeni yeni birçok özelliğin/fonksiyonun ve yeni tasarımların eklenmesine rağmen, neyin nerede olduğunu ve ne işe yaradığını bilmemeniz halinde, bu mesajlaşma uygulamasının kullanımı halen kafa karıştırıcı olmaya devam edecektir. Ama şanslısınız, sizin için Snapchat’i oluşturan dolambaşlı dijital koridorlarda saatler harcadıktan sonra edindiğimiz tecrübelerle, size 2017 Snapchat Kullanma Rehberi ile bu uygulamanın trick’lerini ve kullanım inceliklerini bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.  

[wp_ad_camp_1]

Snapchat’i Niçin Kullanıyoruz?

İster beğenin ister beğenmeyin, Snapchat günümüzün en popüler mesajlaşma platformlarından biri olup, “sexting (cinsel içerikli mesajlaşma) yapmak için kullanılan uygulama” namıyla ünlenerek kendi çapında devasa bir sosyal ağ haline gelmiştir. 2017 Snapchat Kullanma Rehberi ile sizi bu konuda daha fazla bilgilendirmeyi amaçlamaktayız.

Artı, kullanımınıza sunduğu filtreler de gayet keyif verici. Haydi buyrun yazımızın detaylarına geçelim.

Snapchat’de Gezinti Yapmak

Snapchat gezinme özelliğinin kafa karıştırıcı olması nedeniyle kötü bir ün edinmişse de, Snapchat öğelerine biraz daha küçültülmüş ölçekte baktığınızda kullanımının gayet basit olduğunu göreceksiniz. Snapchat uygulamasının kullanılabilen 5 farklı ekranı bulunmakta: birincil kamera ana ekranı ve parmağınızı 4 farklı yönde kaydırarak erişeceğiniz diğer 4 ekran. Ana kamera ekranındayken parmağınızı yukarı kaydırdığınızda profil ekranına, aşağıya doğru kaydırdığınızda snap’lerinizi saklayabileceğiniz anılar bölümüne, sola doğru kaydırdığınızda mesajlarınızın bulunduğu ekrana, sağa doğru kaydırdığınızda ise arkadaşlarınızın (ve çeşitli markaların) 24 saatlik Story/hikayelerine ulaşabilirsiniz.

2017 Snapchat Kullanma Rehberi
2017 Snapchat Kullanma Rehberi

Kamera Ekranı

Snapchat’in ana kamera ekranı şaşırtıcı bir basitliğe sahiptir. Genellikle, başka yerlerde meydana gelen ilgi çekici durumlardan haberdar olmanızı sağlayan çeşitli ikonları saymazsak, kamera uygulaması son derece sadedir. Beyaz daireye tıkladığınızda fotoğraf, tıklayıp basılı tuttuğunuzda ise video çekebilirisiniz. Ekranın sağ üst kısmındaki kontrol tuşları ise gece moduna geçmenizi, flash’ı açmanızı ve ön-arka yüzdeki kameralar arasında geçiş yapabilmenizi sağlar.

     Ana kamera ekranı

2017 Snapchat Kullanma Rehberi
2017 Snapchat Kullanma Rehberi

Bir fotoğrafı snap’lemeden önce ekranın herhangi bir yerine tıkladığınızda, cool bir şekilde zenginleştirilmiş gerçeklik katmanları oluşturmanızı sağlayan filtreler menüsü önünüze gelir. Fotoğraf ya da videonuzu çektiğinizde bazı opsiyonlar dizisine sahip olacaksınız. Ön yüz kamerasını kullanıyorsanız yüzünüze tıklayarak video ve fotoğraflarınızda uygulayabileceğiniz (şimdilerde meşhur olan/iğrenç(!) köpekçik filtresi gibi) eğlenceli canlı filtreleri  seçebilirsiniz.    

Ekranın sağ üst kısmında, fotoğrafınıza metin, şekil veya sticker ekleyebileceğiniz araçlar bulunmakta. Makas şeklindeki ikonla, fotoğraflarınızdan bir parçayı kırparak ileride snap’lemelerinizi süsleyebileceğiniz sticker’lar üretebilirsiniz. Süreölçer de arkadaşınıza gönderdiğinizde görsellerin ne kadarlık süre boyunca görüneceğini ayarlamanızı sağlar. Görselin üzerinde parmağınızı sağa veya sola doğru kaydırdığınızda ise, sıcaklık, zaman ve konum temelli veya sponsorlu etkinliklerden oluşabilecek özel filtrelerden müteşekkil katmanları önünüze gelir.

Ekranın sol alt kısmında ise, fotoğraflarınızı (telefonunuzun fotoğraf rulosunda veya Snapchat’in Memories bulut servisinde) kaydetmenize yarayan bir ‘indirme oku’ ile 24 saat kalıcı Story’nize doğrudan içerik eklemenizi sağlayan ‘hızlı buton’ mevcuttur. Son olarak, herşeyi ayarladığınızda iletiyi göndereceğiniz arkadaşlarınızı seçebileceğiniz listeye ulaşmanızı sağlayan mavi bir ok göreceksiniz. Alıcıları da seçtiğinizde ekranın alt kısmındaki mavi gönderme butonuna basın.

Unutmayın, kişilere gönderdiğiniz snap’ler alıcıları tarafından görüntülendikten sonra kaybolacaktır, ancak Story’nize eklediğiniz snap’ler gönderdiğiniz andan itibaren 24 saat boyunca Snapchat’inizde arkadaşlarınızın herhangi biri tarafından görülebilir olmaya devam edecektir.

[wp_ad_camp_1]
İlginizi Çekebilir:
10 Soruda OnlyFans Nedir? Nasıl Kullanılır?

Stories (Hikayeler)

Yukarıda belirttiğimiz üzere Snapchat’in ana ekranında parmağınızı sağa doğru kaydırdığınızda story ekranına erişeceksiniz. Bu kısım, BuzzFeed, Mashable, ESPN, Vice ve daha başka firmaların bir yığın markalı içeriklerinin yanısıra, arkadaşlarınızın gönderdiği 24 saatlik story’lerin görüntülenebileceği ekrandır. Arkadaşlarınızdan gelen güncellemeler, özellikli içeriklerin en üstünde görünecektir. Bunları gördükten sonra, Story’leriniz parmağınızı aşağıya kaydırarak yeniden görmeniz için hazır bulunacaktır. Snapchat son getirdiği değişiklikle, normalde Story’leriniz üzerinde birer birer görüntülemeniz gerektiği halde, ekranın alt kısmındaki kamera butonunun yanındaki üç daireli beyaz piramiti tıklamanız halinde tüm yeni Story’lerinizi sıra sıra oynatmayı seçebilirsiniz.

Mesajlar

  • Snapchat ana ekranında parmağınızı sola kaydırdığınızda yeni snap’leri görüntüleyebileceğiniz mesajlar bölümüne erişirsiniz. Snapchat üç tür mesajı desteklemektedir: fotoğraf, video ve metin. Snapchat’te irtibat halinde olduğunuz kişinin adının yanındaki ikon gelen mesajın hangi türde olduğunu anlatmaktadır. Uygulamanın metin mesajları bölümüne gitmek için, kontaklarınızdan birinin isminin üzerinde parmağınızı yavaşça sola doğru kaydırın veya sağ üst köşedeki beyaz mesaj baloncuğuna tıklayın.

Daha sık temas halinde olduğunuz arkadaşlarınız için arkadaşlarınızın isimlerine irtibatlandıracağınız emojiler belirleyebilirsiniz. Arkadaş emojilerinin ne anlama geldiğini görmek için burayı tıklayabilirsiniz.

Profil

Ana kamera ekranında parmağınızı yukarıya doğru kaydırdığınızda profilinize ulaşırsınız. Burada yeni arkadaşlar ekleyebilir, arkadaşlık taleplerini red veya kabul edebilirsiniz veya arkadaş listenizi gözden geçirebilirsiniz. “Ayarlar” ikonunu bu ekranın sağ üst kısmında bulabileceğinizi bilmeniz faydalı olacaktır.

Pek çok Snapchat profilinde, arkadaşlarınızın sizi eklemelerinii sağlayan bir tür QR kodu olan büyük sarı Snapcode ön plandadır. Eğer Snapcode kullanarak bir arkadaş eklemek isterseniz, ana kamera ekranına dönerek kamerayı bir arkadaşınızın Snapcode’unun üzerine getirin ve kadrajınızda kodun üstüne tıklayıp basılı tutun.

Anılar

Anılar Snapchat’in en karmaşık kısımlarından bir tanesi. Anılar, gönderdiğiniz snap’lerin bulut/cloud-bazlı saklanmasına yarayan bir işleve sahip olup, nasıl ayarladığınıza bağlı olarak ne işe yarayacağı da büyük ölçüde değişir. Fakat farklı öğeleri nasıl konfigüre ettiğinize bağlı olarak, kaydet butonunu kameradan telefon hafızanıza, Anılar’a veya her ikisine kaydetmeyi sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca gönderdiğiniz Story’lerinizin de 24 saatlik süresi dolmadan otomatik olarak Anılar’a kaydedilmesini ayarlayabilirsiniz. Bir de kaydetmek istediğiniz ancak diğer insanların erişmesini istemediğiniz snap’leriniz için “For Your Eyes Only” bölümü mevcut. Bunlar da Anılar’da saklanıyor ancak sadece sizin görüntüleyebilmeniz için şifreli korumaya sahip.                

   

Anılar’ı ayrıca, Snapchat dışından edindiğiniz video ve fotoğrafları arkadaşlarınıza iletebilmek ve Story’nize göndermek için kullanılabilirsiniz. Anılar bunun yanısıra daha önceki snap’lerinizi kaydedip istediğinizde yeniden gönderebilmenize de imkan sağlar.

Haydi Snapchat’inizi keyfedin!

Bir uygulama olarak, Snapchat sürekli olarak değişmeye devam etmekte. Daha önceki yazılarımızda Snapchat’in ne olduğu ile iligli detaylı bir yazı yazmıştık. Devamlı bazı özelliklerini, tasarımını ve diğer arayüzlerini revize ettiği için muhtemelen Snapchat’teki görsel öğeleriniz yarın bugün göründüğünden farklı görünmeye başlayacaktır.  Bu yazımız elbette en son Snapchat kullanım rehberi olmayacaktır, ancak ümit ediyoruz ki bu uygulamanın nasıl kullanılabileceğine dair yeterli güzel çözümleri öğrenmenizi sağlayacaktır ve böylece bazı değişiklikler yapıldığında yeni bir açıklama yazısına ihtiyaç duymadan bu yenilik hakkında yeterince fikir sahibi olacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu