Banner

Twitter’daki Gizli “Beğenmeme” Butonu Ve Anlamı

Twitter gizli beğenmeme butonu son dönemlerde dikkat çekmeye başladı. Kullanıcılar beğenmeme butonunun anlamını merak ediyor. Fark ettim ki bu kişi son zamanlarda attığı çoğu tweetle bana sataşmakta. Bu benim için bir utanç sebebi, zira bu kişinin çalışmalarına gıpta eden ve çok uzun bir zamandır twitter kullanıcısı olan birisiyim. Fakat bu sefer çok fazla oldu. Ve onu sessize almaya karar verdim.

Sessize alma fonksiyonu bir kişiye fark ettirmeden Twitter’da yaklaşabilmenize izin veriyor. Evet bu biraz korkakça bir hareket, ancak takibi bırakarak veya aleni olarak bloklayarak bu palavracıyı tahrik etmek de istemiyorum.

Neden sonra, başka bir alternatifin daha var olduğunu farkettim. Android ve İOS cihazlardaki uygulamalarda, tweetin sağ üst köşesinden açılan menüde “bağlantıyı kopyala” ve “takibi bırak” opsiyonlarının tam arasında “Bu tweeti beğenmedim” seçeneği yer almakta.

kısa

Bir dakika, yoksa twitter Facebook’un yıllardır aktif olarak direndiği “beğenmeme/dislike” seçeneğini sessizce uygulamaya mı koydu? Galiba birçok kişi Twitter’daki bu opsiyonun farkında değil veya bu özelliği hiç kullanmamış.

Tam olarak öyle değil belki, ama bu özellik geçtiğimiz senenin (2016) sonunda gayet sessiz bir şekilde hayata geçirildi. İlk önce iOS cihazlara ardından da Android cihazlara getirildi bu yenilik. Twitter, sorsak, bu özelliğin getirildiği tam tarihi açıklamayacaktır.

Bu konuda henüz pek birşey konuşulmadı, çünkü Twitter bu olumsuz görüş seçeneğini epey bir saklıyor ve bu seçenek her seferinde çıkmayabiliyor. Bu amaçla baktığım onlarca tweetin bir kısmında “Bu tweeti beğenmedim” seçeneğini göremedim. (Twitter bu seçeneğin hangi sıklıkta veya hangi koşullarda çıktığını detaylandırmıyor.) Ayrıca, Twitter’ın başat “beğenme” seçeneğine karşı, tweet akışınızda bu seçeneği göremiyorsunuz. Bununla birlikte bu özellik için seçilen ifadenin daha açık ve net olamayacağını da söylemeliyim.

“Bu tweeti beğenmedim”

Twitter bu tweet hakkında neler hissettiğimi elbette ki anlamıştır. Hiddete getiren, aptalca ve can sıkıcı bir tweet.

Bu beğenmeme seçeneğine dikkatlice baktığımda, ne işe yarayabileceği hakkında bir fikrim olmadığını farkettim. Tweet’in görünür yüzündeki bir seçenek olmaması hasebiyle, Twitter’ın “beğenmeme” vak’alarının çok sayıya ulaşmamasını istediğini tahmin ediyorum.

Söz konusu incitici tweet için bu seçeneği tıkladım ve ekranda gri bir bar içerisinde şu ibare belirdi:

“Teşekkürler. Twitter bunu, zaman akışını daha iyi hale getirmek için kullanacak”

Bu ibarenin yanı başında negatif değerlendirmemi kaldırma seçeneğinin de bulunduğunu gördüm.

Twitter’ın destek sayfası Twitter zaman tünelinde beğenmemenin ne anlama geldiğini biraz daha detaylı olarak açıklamakta:

Bir Tweeti Bu Tweeti beğenmedim diye işaretlerseniz, Twitter Anasayfa zaman akışınızda daha az görmek istediğiniz Tweet türlerini daha iyi anlar. Bu bilgileri gelecekte deneyiminizi optimize etmek ve kişiye özel hale getirmek için kullanabiliriz. Bu seçeneğe bir Tweetteki simgesinden erişebilirsiniz.

Hepsi bu kadar.

Twitter’ın bir tweet hakkındaki “Beğenmeme”yi tweet tasnif algoritmasına derc ettiğini düşünüyorum. Biliyoruz ki tweet akışında son gönderilen mesaj daima en üstte gösterilmiyor. Twitter daha fazla ilginizi çekeceğini düşündüğü ve Twitter’a girmediğiniz sürede kaçırdığınız tweetleri daha üstte göstermeye başlıyor. Bunların altında da aşağı yukarı kronolojik bir tweet akışı geliyor.

Değerşendirmem şu şekilde: Bana fırça atılan türdekiler gibi bir tweeti “dislike” etmemin Twitter’ın düzenleme/tasnif etme algoritması bağlamında biraz belirsiz bir mantığı var. Muhtemelen, Twitter tweetlerdeki dikkat çekici manalara sahip kelimeleri ayırt ediyor ve belki de bir hassasiyet analizi yapıyor. Sanırım, Twitter kimin tweetlediğine ve kimin negatif değerlendirmede bulunduğuna bakıyor ve bu çerçevedeki tweetleri belki de zaman tünelimde hiç göstermiyor.

Bu gerçekten iyi bir özellik mi?

Pek emin değilim.

Bir heyecana kapılarak bir tweeti beğenmeme, geçici bir tavır da olsa, uzun vadeli bir hassasiyet olarak Twitter zaman tünelinize etki edecek. Bu beğenmemeyi anında kaldırabilirsiniz, ancak farklı hissetmeye başladığınız başka bir zamanda gelip bu ‘dislike’ı kaldıramayacaksınız.

Bu kapsamda önemli bir uygulama olarak, like yapınca çıkan düşünce baloncuğunun Facebook’ta ne işe yaradığını göz önüne alabilriz. Geçen sene insanlar Facebook’ta beğenmelerini düşünce ve kanaatleriyle detaylandırılmış olarak  veya hoşlarına gitmeyenleri de gözardı ettiklerini (kızgın emojiyi seçerek) yansıtacak şekilde kaydetmeye başlamışlardı. Facebook, EdgeRank algoritması sayesinde hoş karşılanmayan unsurları uzmanca ve titizlikle temizlemiş ve böylece kullanıcılar en uygun sosyal medya düşünce balonlarını keyfetmeye başlamışlardı.

Twitter’ın 2016 Ekim’indeki kararında, tweet’leri “beğenmeme” seçeneği sunularak aynı işlev mümkün kılabilirdi. Twitter’da sağ veya sol eğilimli tweetleri “beğenmeme”niz sağlanabilir ve mükemmel bir Twiter baloncuğu var edilebilirdi.

Fakat belki de niyet o değil. Yukarıda belirttiğim üzere, Twitter bu seçeneği gizli tutuyor ve bunu düzensizce gösterdiği dikkate alındığında, belki de bu tür bir uygulamaya gönlü yok. Ayrıca “Bu tweeti beğenmedim” seçeneği sadece bir taciz filtresi de olabilirdi. Bu seçenek herhangi bir ahmağın belli tweetlerini olumsuz oylamayı ve ılımlı diğer paylaşımlarını görmeye izin veriyor olabilirdi.
Neyse, belki de, bu özellik benim hoşuma gitmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu